El gran incendi iniciat a La Jonquera el 22 de juliol, visible a totes les pantalles de televisió europees, forma un precedent en l’eix Perpinyà a Figueres. Aquest episodi ha generat una situació de crisi il·lustrada pel naufragi viari de milers de conductors nord-catalans. Molts d’ells, empresonats en carreteres tallades, o desorientats, han viscut 8 hores de calvari per tornar al Rosselló. Si bé la coordinació entre els bombers de la Catalunya del Nord i de la Generalitat de Catalunya ha estat exemplar, l’informació sobre el trànsit ha demostrat certa incapacitat enfront de la realitat. La magnitud i les conseqüència d’aquest incendi històric han posat de manifest una conca de vida comuna, sense acompanyament públic.
Amb visió d’eficàcia i d’estalvi, convindria més aviat desenvolupar nous hàbits amb esperit eurocatalà: seguint l’exemple franco-suís, l’eix Perpinyà-Girona mereix uns nous reflexos compartits per la prefectura i el Consell General dels Pirineus-Orientals, els serveis territorials de la Generalitat de Catalunya i la sotsdelegació del govern espanyol a Girona. Aquesta governació estable, feta possible en el marc de les fórmules modernes de cooperació, ha de garantir una eficàcia imposada per determinats esdeveniments, principalment climàtics i mediambientals, amb una solidaritat que superi els tancaments estatals.
Recordem que el secretari territorial de la Plataforma per Catalunya Nord, Llorenç Perrié, ha declarat ser favorable a l’Euro-regió catalana, el dissabte 28 juliol de 2012, en el moment del col·loqui de la presentació de la PxC Nord:
« El sentiment afectiu català al nord es fa cada vegada més fort. Les ganes d’una col·laboració transfronterera, en nom d’una història i d’una cultura semblant en són els principals artesans.
Nostre posició i nostre desig de creació d’una regió autònoma nord catalana, íntimament vinculada al principat de Catalunya per la via de l’Euro Regió ara no és a demostrar.
Aquesta col·laboració és possible, i la població nord catalana en té consciència. Els tristos esdeveniments dels incendis de l’Alt Empordà van ensenyar-nos que la solidaritat és ben real. Els nostres bombers van lluitar junts amb els de la Generalitat de Catalunya.
D’altres punts de col·laboracions d’aquest tipus han de ser organitzats. L’hospital transfronterer de Puigcerdá és un exemple concloent. »
Font: http://pxcnord.wordpress.com/
Font: http://pxcnord.wordpress.com/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada