dijous, 28 de març de 2013

GENERAL JOSEP MORAGUES, LA LLUITA CONTINUA!Tal dia com avui, el 27 de març del 1715, el general Moragues va ser assassinat pel nou règim borbònic. Va ser torturat, desposseit dels seus honors militars arrossegat descalç pels carrers de Barcelona, decapitat i esquarterat, quedant el seu cap dins d'una gàbia sobre el Portal de Mar durant 12 anys. 

Naixcut en el Mas Moragues de Sant Hilari de Sacalm de familia pagesa. Va començar la seua activitat política i de resistència als invasors de la Pàtria juntament al grups dels Vigatans que feien accions de resistència contra les continues incursions franceses en territori català. Fidel a la causa de Carles d'Austria des de 1701 any que va ser reconegut rei per les Corts catalanes, va ser un dels signants del Pacte de la capella de Sant Sebastià en el que el Principat aportaria 6000 homens armats a la causa. Militarment va destacar en el Regiment de Guardies Reaials Catalans i va arribar a general de batalla. Va ser governador de Castellciutat que va defensar i més tard lliurar a les tropes brbòniques, i també participà en la defensa de Barcelona. En acavar la guerra es va retirar a les seus posesions de Sort però va ser detingut per l'autoritat militar borbònica. El seu final ja el coneguem.

Des de l'any 1991 és fill il.lustre de Sant Hilari de Sacalm.


"lo die 27 de dit mes de març fou executada la mort; executàs la sentència com a home ordinari, ab gran aparato de gent de armas, y soldadesca, anant descals, ab camisa de penitent, y al fi nomenat sens los honors, sinó sols, Josep Moragas"
Annals Consulars

"se sentenció a Moragas a ser arrastrado vivo por las calles con un caballo, a ser degollado, y hecho cuartos, puesta su cabeza en un jaula encima de la puerta del Mar con este rótulo: Iosephus Maragas ob penetratum iteratae rebelionis scelus, bis Regis clementiam abusus, tertio tandem iustitiam periclitatus et expertus"
"Ha sido grande el terror que aquellas sentencias han impreso en los corazones de los mas obstinados"
Carta del botifler Gregori Matas
informant al Ministre Manuel Vadillo

"Hà convenido el rey en que se recoja la Cabeza de su difunto marido, que dice se halla todavía pendiente en la Puerta de la Mar de esa Capital, y me manda S.M. participarlo à V.E. para què expida la orden conveniente à su cumplimiento, pero que se recoja la referida Cabeza sin publicidad, ni ruido, y que avise V.E. de haberse así ejecutado"
Ordre de la Cort de Madrid de l'1 de febrer de1727
al Marquès de Risbourg, Capità General de Catalunya
"Repressió borbònica i resistència catalana", pàg. 261

"[...] dì las providencias convenientes à este fin y se executó en estos términos, recogiendo la referida Cabeza sin publicidad, ni ruido, del paraje en que estaba lo que suplico à V.S. se sirva poner en noticia de S.Mag. D.g. à V.S. m.s. como deseo. Barcelona 15 de Febrero de 1727."
Carta del 15 de febrer del 1727 del Marquès de Risbourg
informant haver retirat ja la calavera del General Moragues
"Repressió borbònica i resistència catalana", pàg. 261 
Catalans no hem d'oblidar les ofenses dels extrangers ni el valor i la lluita dels nostres avantapassats.
Honor i Gloria als Herois de la nostra Patria

 GENERAL MORAGUES, LA LLUITA CONTINUA!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada