dijous, 8 de novembre del 2012

9 DE NOVEMBRE DE 1659:MAI PERDAM EL NORD!



9 de novembre de 1659. Una data que no hem d'oblidar. Els representants de l'oligarquia traïdora de Felipe IV de Castella i III de Aragó, i els de Luis XIV de França pacten en el marc de la Guerra dels 30 anys i de la pau de Westfàlia, el Tractat dels Pirineus. La principal conseqüència del mateix va ser el desmembrament del territori català mitjançant la vergonyosa cessió del comtat de Rosselló i part del de Cerdanya-precisament un dels nuclis de neiximent de Catalunya- , una cessió que es va realitzar contra el sentir popular català, sense consultar a les Corts Catalanes ni permís de les institucions catalanes, i que a més violava el Jurament per els Illes, segons el qual cap part dels territoris de l'antic Regne de Mallorca – al que pertanyia el Rosselló- podia separar-se de la Corona d'Aragó. Una cessió que es va realitzar malgrat la resistència popular dels habitants d'aquestes terres i que no va poder fer-se efectiva fins a 1720.
El Tractat dels Pirineus va ser així mateix violat en abolir les institucions catalanes de la Catalunya Nord, la conservació de la qual quedava assegurada per aquest Tractat.
El 2 d'abril de 1700 va quedar a més prohibida per Reial decret l'ús de la llengua catalana en els actes oficials, quedant en l'actualitat englobats en el departament dels Pirineus Orientals, regió de Llenguadoc-Rosellon. Als centenars d'anys d'assimilació francesa s'afegeix avui una massiva presència d'immigrants extraeuropeus a la zona que ha deixat la situació de la identitat catalana en una posició molt feble. Solament la voluntat de recuperació i afirmació de la mateixa per part de cada vegada més nordcatalanes permeten tenir l'esperança d'un futur català per a Roselló, Cerdanya, Capcir i Vallespir. La unió dels pobles catalans i l'afirmació de la nostra identitat és un imperatiu en el qual Catalunya Nord tindrà un pes important i essencial en el futur d'Europa.
El cap de setmana més proper a aquest mal aniversari, patriotes catalans celebren diferents actes per reivindicar la catalanitat d'aquestes terres.
Catalunya serà un sol poble amb un destí europeu o no serà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada