dilluns, 21 de gener del 2013

EL FOSSAR DE LES MORERES



El Fossar de les Moreres és una plaça de la ciutat de Barcelona, adjacent a la basílica de Santa Maria del Mar. Integra els elements commemoratius als catalans caiguts durant el setge de Barcelona de 1714, en el marc de la Guerra de Successió Espanyola.

El motiu de què en aquest indret s'hi recordin els defensors de la ciutat de Barcelona és que, durant el setge de l'11 de setembre de 1714, molts dels defensors caiguts foren enterrats precisament aquí.

Més de 40000 barcelonins, acompanyats de valencians i lluitadors per la identitat d¡altres indrets de Catalunya hi perderen la vida durant el setge i especialment durant l'atac final planejat pel Duc de Berwick.

Catalunya, que en virtut del Pacte de Gènova s'havia alineat juntament amb la resta de territoris que formaven la Corona d'Aragó al costat de l'arxiduc Carles d'Àustria, i en contra de Felip V i Castella, va acabar perdent la guerra i, amb la derrota, perdé també totes les seves llibertats polítiques. Els subsegüents Decrets de Nova Planta abolien totes les lleis i institucions catalanes, prohibien l'ús de la llengua catalana i sotmeteren el país a feixugues càrregues impositives.

Ja al segle XIX, durant l'any 1821, el cementiri de les Moreres i la plaça varen ser pavimentats obeint –ja sota el regnat del rei Ferran VII d'Espanya– el seguit de reials cèdules que el rei Carles III d'Espanya havia dictat gairebé cent anys abans, ordenant la urbanització dels cementiris parroquials i la construcció de necròpolis extramurs, per raons de salut pública.

En l'actualitat, la plaça és un lloc on, cada 11 de setembre, es commemora la Diada Nacional de Catalunya i es ret homenatge als defensors de la ciutat, morts i enterrats en aquest lloc després que la ciutat es retés davant les tropes de Felip V d'Espanya.
En una làpida al fons de la plaça hi ha una placa de marbre posada el 1915 pel Casal Nacionalista Martinenc i Joventut Nacionalista els Néts dels Almogàvers on hi ha inscrit el text següent, fragment d'un poema original de Frederic Soler, Pitarra, en commemoració de l'heroica resistència barcelonina:

"Al fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor."


Font: fcb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada