dilluns, 2 d’abril del 2012

EL CATALÀ RESISTEIX A MURCIA



L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) inaugura el proper dilluns l'exposició El Carxe, territori de frontera, dedicat a aquesta zona de Múrcia on el català es manté viu entre els seus 644 habitants -segons dades de l'INE del 2009-. El català va començar a parlar-se en aquest territori gràcies a l'arribada al segle XIX d'agricultors valencians, que en la seva majoria eren originaris de les comarques del Vinalopó.

L'IEC, amb motiu del centenari de la seva secció filològica, ha aprofitat l'avinentesa per presentar aquest punt extrem de la regió de Múrcia, que representa, alhora, el fragment més petit de la llengua catalana. La presentació de l’exposició serà a càrrec de Salvador Giner, president de l’Institut; Joan Veny, membre de la secció filològica; Fran Ruvira, comissari de l’exposició, i Lázaro Azorín, alcalde del Pinós (Alacant).

El català va arrelar a 22 poblets de la comarxa del Carxe, situada a més de 1.000 metres d'alçada, però molts d'aquests es troben ara deshabitats. Tots ells depenen dels ajuntaments de Jumella, Iecla i Albanilla. Es tracta de l'Alberquilla, Balonga, el Canalís de Crespo, el Cantón, la Canyada de l'Alenya, els Càpitos, el Carrascalejo, les Cases del Conill, les Cases dels Frares, el Collado dels Gabriels, les Coves de Penya-roja, els Escandells, Esperit Sant, Ombria de la Sarsa, Quitapellejos, la Raixa, la Sarsa, la Tosquilla, Xamaleta, el Carxe, Canyada del Trigo i Torre del Rico.

Font: e-noticies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada