dilluns, 21 de maig del 2012

JACINT VERDAGUER, EL POETA DEL CANIGÓ




El 17 de maig es va complir l'aniversari del naixement de Jacint Verdaguer i Santaló, qualificat per Torras i Bagés com “Princep de les Lletres Catalanes” , un dels més importants poetes de la cultura catalana i figura clau de la Renaixença. Nascut a Folgueroles en 1845 en el si d'una família pagesa va compaginar l'activitat agrícola dels seus ancestres amb els estudis exercint de mestre en la seva localitat i seguint la carrera eclesiàstica a Vic. Amant de la seva terra i la seva identitat va recórrer a peu antigues senders catalanes plasmant les seves impressions en diversos escrits. Entre els seus títols destaquen els poemes èpics de factura romàntica, L'Atlàntida i Canigó, i els reculls poètics Idil·lis i cants místics, Pàtria, Montserrat, Flors del Calvari i Aires del Montseny. En prosa publica Excursions i viatges, Dietari d'un pelegrí a Terra Santa, un aplec de Rondalles i el recull d'articles publicats a la premsa En defensa pròpia. És proclamat Mestre en Gai Saber en els Jocs Florals de 1880. En totes les seves obres va enaltir l'esperit català, la naturalesa i la història heroica del seu poble conformant-se com un gran defensor de la identitat catalana, des de postures catalanistes rurals i antiliberals, que va arribar a veure el Tibidabo com l'Acròpoli catalana, i que va assenyalar l'origen català de la bandera escollida per a la bandera estatal espanyola.
El 17 de maig es va complir l'aniversari del naixement de Jacint Verdaguer i Santaló, qualificat per Torras i Bagés com “Princep de les Lletres Catalanes” , un dels més importants poetes de la cultura catalana i peça clau de la Renaixença. Nascut a Folgueroles en 1845 en el si d'una família pagesa va compaginar l'activitat agrícola dels seus ancestres amb els estudis exercint de mestre en la seva localitat i seguint la carrera eclesiàstica a Vic. Amant de la seva terra i la seva identitat va recórrer a peu antigues senders catalanes plasmant les seves impressions en diversos escrits. Entre els seus títols destaquin els poemes èpics de factura romàntica, L'Atlàntida i Canigó, i els reculls poètics Idil.lis i cants místics, Pàtria, Montserrat, Flors del Calvari i Aires del Montseny. En prosa publica Excursions i viatges, Dietari d'un pelegrí a Terra Santa, un aplec de Rondalles i el recull d'articles publicats a la premsa En defensa pròpia. És proclamat Mestre en Gai Saber en els Jocs Florals de 1880. En totes les seves obres va enaltir l'esperit català, la naturalesa i la història heroica del seu poble conformant-se com un gran defensor de la identitat catalana que va arribar a veure el Tibidabo com l'Acròpoli catalana, i que va assenyalar l'origen català de la bandera escollida per a la bandera estatal espanyola.

Des de 1952 el seu poble natal recorda el naiximent d’aquest gran poeta català any rere any en el aniversari del seu naiximent. La Festa Verdaguer va començar a celebrar-se de manera continuada a Folgueroles a partir del cinquantenari de la seva mort, l'any 1952. Es tracta de la festa literària més antiga dels Països Catalans i el poble de Folgueroles està troba en aquestes dades ple de plaques amb poemes de Verdaguer.

Els actes de la Festa Verdaguer s'emmarquen dins la 'Quinzena Literària Verdaguer 2012' que agrupa diferents activitats com el Mercat de Llibre Vell de Poesia, l'arbre de maig, el concurs de Rams o el Ballet de Folgueroles. Enguany, la novetat més destacada ha estat la creació del primer 'Mercat i tast de pagès', on s'hi troben aliments de la Plana de Vic o la coneguda 'coca del mossèn' de Folgueroles. Entre d’altres activitats es celebren també la 'Tallada de l'Arbre de Maig i la Plantada', una tradició que es duu a terme des de fa 25 anys i és el símbol de l'inici de la festa en què els nens i la gent gran del poble, acompanyats per grallers i flabiolaires, surten al bosc per tallar l'arbre que es porta a mans fins a la plaça i s'estén a terra, el IXMercat del Llibre Vell de Poesia i el I Mercat i tast de pagès que juntament amb el taller de jocs tradicionals per a la mainada de l'època de l'escriptor.

Entre les seves obres més emblemàtiques destaca "Canigó" enquadrada en un dels paratges més emblemàtics de la naturalesa i cultura catalana. El renaixement de la cultura catalana es vaig poder enllaçar perfectament amb la creació d'aquest poema de Verdaguer en 1886, un poema que donarà al català el seu estatut de llengua literària. El poema versa sobre les llegendes tradicionals del Canigó i la història dels primers herois de la reconquesta i del naixement de Catalunya.
 Mercat del Llibre Vell de Poesia i el I Mercat i tast de pagès que juntament amb el taller de jocs tradicionals per a la mainada de l'època de l'escriptor.

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada