dijous, 31 de maig del 2012

LES CAMPANES CATALANES BRANDARÀN PER JACINT VERDAGUER I PER LA LLENGUA





El diumenge 10 de juny, a les 7 de la tarda, els campanars de dues catedrals i de més d'un centenar de esglesies, de monestirs i d'ajuntaments d'arreu del país brandaran simultàniament durant cinc minuts per homenatjar mossèn Cinto Verdaguer amb motiu del 110è. aniversari de la seva mort. La iniciativa Día de la Memoria -promoguda per una comissió ciutadana formada per personalitats d'Osona, el Ripollès, la Garrotxa i la Cerdanya, i amb el suport d’Òmnium Cultural-Osona- té la intenció de consolidar-se com un homenatge anual a tots els defensors de la llengua catalana mitjançant un símbol tan genuí com són les campanes i els campanars.

El dia escollit és el 10 de juny perquè precisament és quan s'escau el 110è. aniversari de la mort del conegut com a "poeta nacional de Catalunya", Jacint Verdaguer. La intenció dels promotors és que, en els propers anys, la diada i els materials editats es dediquin a d'altres grans autors de la literatura catalana, mantenint, això sí, la data simbòlica del 10 de juny.

La intenció inicial dels promotors era circumscriure l'homenatge a les comarques d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa, però la iniciativa ha captat l'interès d’esglésies, monestirs i campanars d’arreu del país, motiu pel qual l’homenatge acabarà tenint un caire nacional. Entre els més emblemàtics que s’han sumat al projecte, s'hi compten els campanars de les catedrals de Vic (Osona) i Sant Feliu de Llobregat (el Baix Llobregat), els de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà -ambdós a la Catalunya Nord i essencials en el cosmos verdaguerià-, el de l'església de Sant Serni, de Canillo (Andorra), el de l'Ajuntament de Vic (Osona), el del monestir de Santa Maria de Ripoll (el Ripollès), el de Santa Maria de Cervera (la Segarra) i el de l'Assumpció de Maria, de les Borges Blanques (les Garrigues).

La iniciativa compta també amb la implicació entusiasta de la Confraria de Campaners de Catalunya, en tant que considera que servirà per posar de relleu un patrimoni moltes vegades menystingut i infravalorat com és el de les campanes i campanars.

Font: Nació Digital

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada