diumenge, 13 de maig del 2012

LA SEGONA CARLINADA: SOCIALISME IDENTITARI AL SEGLE XIX




"Descontentament social, mesures polítiques i econòmiques que afavoreixen els poderosos, dos anys de sequera pertinaç que castiga una pagesia catalana ja sollevada per la protoindustrialització i una crisi econòmica ferotge. Aquest era l’ambient que es vivia als voltants de 1846. A més aquells temps, "l'Espanya autèntica" encetava un procés d’assimilació, una mena d'ocupació creant províncies i de diputacions que implicaven el control militar del territori." .

 Una important crisi econòmica, una pagesia castigada amb la imposició de normes injustes, la destrucció dels gremis i les mesures de llibertat comercial, mesures imposades per un Estat centralitzador que modificant el sentit de l'Espanya tradicional i federal encetava un procés d'assimilació i ocupació militar i politica a les terres catalanes creant provincies i diputacions per a un millor control militar, politic i econòmic d'un territori sotmés. Aquest era l'ambient que es vivia als voltants de 1846.

Aquest any milers de catalans indignats amb les politiques liberals es van alçar contra la crisi econòmica i les mesures aplicades per la nova oligarquia capitalista que mirava les identitats del territori del Estat com un fré al seu procés de imposició del liberalisme apàtrida. Degut a això  va esclatar la anomenada Guerra del Matiners, considerada com segona guerra carlista, un esclat que en el seus inicis va tindre lloc a tot l'Estat però que només va desembocar com conflicte armat a terres del Principat també amb suport del general Cabrera i de milers de camperols al País Valencià. Un episodi poc recordat de la nostra història que va tindre lloc entre 1846 i 1849. En el context d'aquest enfrontament entre les forces militars centralitzadores i les milicies de pagesos i camperols que lluitaven per la la forma de vida tradicional catalana i les antiges lleis forals es recorda especialment el poc conegut episodi del Combat d'Avinyó que ganaren els carlins catalans a les ordres del general carlí Rafel Tristany.

Avui, diumenge 13 de maig el poble d'Avinyó celebra eixa data convertint el poble bagenc en el escenari de recreació de la batalla movilitzant a un centenar de voluntaris que intentaràn convertir Avinyó en el poble del segle XIX tal com va viure els sucessos de la segona guerra carlina.

Recordem llavors als nostres compatriotes que fa més d'un segle van lluitar per la nostra identitat i el nostre poble front al centralisme borbònic, la destrucció de la nostra identitat i el liberalisme capitalista.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada