diumenge, 22 d’abril del 2012

SANT JORDI, DIADA DE LA NOSTRA IDENTITAT



Avui, els catalans de la Cac, País Valencià, Catalunya Nord, Andorra, La Franja de Ponent i les Illes Balears celebrem la nostra festa identitaria.
La figura de Sant Jordi, amb el seu sentit tan antic i europeu de lluita contra el drac, està associada a la identitat catalana des dels seus inicis. Intimamente lligat a la idea de canvi cíclic i d'inici d'una nova marxa, es tracta d'un mite regenerador que es vincula amb la idea de la regeneració del sòl i del triomf de la primavera solar. Otger Kathaló i Wifred el Pilós personifiquen en els mites i en la història del nostre poble la derrota del drac mitjançant la lluita heróica , símbol mitològic antic,el del drac, que es perd en ancestrals orígens indoeuropeos i que representa la foscor del caos, la ignorància, l'absència de llum i la negació del superior. Enfront del drac sorgeix l'Heroi, el Cavaller que amb la seva espasa i el seu cavall fa renéixer la llum allí on havia estat negada, salvant a la "Princesa". Per això les antigues cofraries de cavallers catalans vinculats a l'aristocràcia d'origen visigot que va ser germen de la identitat catalana, es van mostrar tan propers a Sant Jordi, heroi nacional primordial que van assumir com patró i referent de la nova cavalleria que va lliurar a la nostra terra de l'invasor i que va establir les bases d'una nova realitat política i espiritual en les terres que s'estenen des de les valls d'ambdós costats del Pirineus fins a la vega del rio Segura, i que  també va arribar a les seves més pròximes illes en el Mediterrani.Tampoc no hi ha que oblidar que la llegenda popular fa a Sant Jordi participar en la batalla de El Puig, la més important de la conquesta de València, una terra que fa precissament al rat penat, una derivació heráldica del drac, el seu principal símbol, o que any darrere any  celebra les hui politicament incorrectes festes de "moros i cristians" en honor de Sant Jordi per tal de conmemorar els origens i la identitat dels valencians de origen català arrivats del nord per recuperar la terra als invasors musulmans, destacant Alcoi, on es patró de la ciutat "Sant Jordi Matamoros". Des d'aleshores va ser sant cavaller,  heroi almogáver, protector de la Corona d'Aragó i patró dels reis catalans

Batalla de El Puig 1238


 Aquesta és la raó per la qual l'Heroi-Cavaller Sant Jordi va ser el triat com capità espiritual dels guerrers catalans, i la seva creu com un dels principals símbols heràldics de la nostra identitat. Sota el regnat de la dinastia catalana d'Aragó-Barcelona que va tenir el seu origen en la casa visigoda de Carcassona i fins a l'arribada dels Borbó va ser patró de Catalunya i roman en la memòria espiritual del poble català i en el seu cos identitari.

Els catalans també celebrem avui el día del llibre i la rosa, i a més enguany les celebracions a tot el territori català des de Salses a Guadamar i de Fraga a Maó tindràn un caire reivindicatiu amb la campanya "Per Sant Jordi enllaçat per la Llengua" en defensa de la nostra llengua propia i contra les agressions a la mateixa, especialment per les politiques del PP a les Illes.

St.Jordi a Neuchswanstein


Des dels inicis del nostre poble,  i amb més actualitat que mai, Sant Jordi cavalca amb nosaltres, i a tots els nivells el 23 d'abril, hauria de ser el dia de la celebració de la nostra herència, la nostra identitat i la nostra memòria. Un dia nacional, per descomptat molt més apropiat que la celebració d'una derrota que va significar l'inici d'una decadència i de la pèrdua de molts dels nostres drets nacionals.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada