dilluns, 21 de maig del 2012

ALCARRÀS ZONA VIGILADA: TORNA AL SOMETENT A CATALUNYA





Catalunya desperta i naix a la història per a fer front als perill derivats d'una invasió. Som per tant un poble que sap organitzar-se per a defendre la seva identitat i llibertat. La prova és que per sobra de totes les agresions - tant externes qcom internes- que hem i seguim patint, seguim -no sabem per quant temps més- mantenint la nostra identitat. Una de les institucions més tradicionals i efectives de dita identitat ha estat el Sometent.
 La paraula sometent prové del grec i significa “corporació” o “associació”. Es tracta d'una institució tradicional catalana que va funcionar com a cos armat de caràcter civil i rural. Els seus orígens són medievals i emparenta amb la  sagramental, institució que ja consta en les Corts catalanes de l'any 1068 i en els Usatges que li van confirmar el seu caràcter de vigilància en l'àmbit local i auxiliar militar en el general. El seu objectiu era la defensa de les propietats dels pageses catalans i ciutadans en general i en les situacions d'alarma avisaven del perill mitjançant el repic de campanes organitzant una resposta militar efectiva contra la agresió. La seva activitat va ser freqüent entre els segles XII i XVII servint de cos de autodefensa i actuació conjunta de la població contra amenaces exteriors fins a la seva supressió en 1714 amb el Decret de Nova Planta i les noves mesures centralitzadores arribades amb la dinastia borbònica. Va ser de nou activat durant les guerres del Rosselló i de la Independència – durant la qual va ser cèlebre l'actuació del mític Timbaler del Bruc- apareixent intermitentment sempre que se li va necessitar, en èpoques de perill i desordres, fins a la seva abolició oficial durant la segona república, per ser restablert en 1945 i definitivament abolit l'any 1978. Des d'aquestes dates, el sometent només ha estat reconegut com a institució oficial a Andorra prestant els seus serveis en casos d'emergència.
No obstant això, avui el Sometent torna a ser notícia. L'ona de robatoris – 123 delictes denunciats l'any passat en una població de vora 8000 habitants i una població reial de 10000 entre els que es troben milers de foranis arrivats al poble per a omplir les habitatges barates, una delinquència multiplicada durants els ultims mesos a pesar de que l'alcalde de ERC negue que hi haja un problema de inseguretat-, desordres, saqueijos que afecten especialment al ramat, assalts a habitatges de particulars, i actuacions incíviques propiciades per l'arribada d'elements indesitjables, han motivat que els veïns de la localitat d'Alcarràs, situada en una comarca de forta presència immigrant, hagin tornat a donar vida al sometent local creant partides de vigilància permanent formades per pegesos y veins que vigilen els carrers, el ramat, les masies i les terres de la localitat contra les actuacions indesitjables que han crescut espectacularment en els últims anys en aquesta localitat . A través d'una pàgina de facebook els habitants d'Alcarràs s'organitzen i avisen de tots els moviments sospitosos que es detecten en la mateixa així com dels desperfectes causats per actes incívics, mitjançant fotos i missatges d'avís. Entre altres iniciatives, també demanen a l'Ajuntament que engegui mecanismes convenients per denegar documents oficials a aquells que no paguen impostos municipals o demanen el boicot per a les entitats bancàries que lloguen immobles per quantitats irrisories a persones desconegudes. Una actuació del poble unit que sorprèn en aquesta societat desmobilitzada i adormida en la qual ens han convertit en víctimes de tot i que guanya dia a dia l'admiració de molts catalans de la comarca i d'altres racons de Catalunya. Un exemple que s'ha estès a altres poblacions com Maials malgrat la falta de suport institucional i del silenci mediàtic que va quedar en evidència al no donar el ressò informatiu que es mereixia a la manifestació que sota el explicit lema “Tots som Sometents” va congregar fa uns dies a Barcelona a varis milers de persones.

Quan les autoritats miren cap a un altre costat davant els atropellaments i l'ona de violència i robatoris que sofrim els catalans, la ciutadania té el deure d'organitzar-se pel seu compte i fer-se valer siga en temes de seguretat com en qualsevol altre, per a vergonya dels polítics que ens governen i que deixen de realitzar la funció que els correspon i per la qual els votem i mantenim. Ens felicitem que hagi estat precisament l'esperit d'una institució tan antiga i nostra com el sometent l'encarregada de despertar les consciències adormides dels catalans que no es resignen a veure atropellats els seus drets. De moment, els casos de delinqüència s'han reduït notablement. I un cartell adverteix al poble que Alcarràs ja no és el paradís dels delinqüents que  venen a robar la tranquil·litat i la pau dels seus veïns tal com encara ocorre en altres zones de la nostra terra: “Somatén. Zona vigilada 24 hores”

TOTS SOM SOMETENTS!

Sometents d’Alcarràs a facebook:






1 comentari:

  1. L'escrit és més o menys acertat. Però cal recordar que el Sometent de Catalunya de la Muntanya de Montserrat existeix des de 1855 i anteriorment com a Sometent. Avui existeix a tot Catalunya, atès que és una institució civil exclusivament catalana, com a
    SOMETENT DE CATALUNYA..

    http://sometent-catalunya.mex.tl/

    ResponElimina